08.09.04
PHILIPS INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL
MLADÉ JAZZOVÉ SKUPINY NA SOUTĚŽNÍM PÓDIU

30. srpna 2004

V soutěžní přehlídce mladých skupin se na druhé scéně nazvané AghaRTA @ Philips Jazz Festival představí kapely Madfinger, Syndicate a Libor Šmoldas Trio

Praha, 30. srpna 2004 - První koncert legendárního Van Morrisona v České republice a s napětím očekávané první letošní vystoupení Richarda Müllera nejsou zdaleka jedinou atrakcí, kterou pro své návštěvníky chystá Philips International Jazz Festival. V sobotu 18. září se v rámci festivalu představí v soutěžním programu také mladé skupiny Madfinger, Syndicate a Libor Šmoldas Trio.

Vystoupení tří začínajících kapel bude posuzovat odborná porota složená z osobností české jazzové scény. "Rádi bychom v rámci Philips International Jazz Festivalu dali možnost vystoupit před širším publikem mladým začínajícím skupinám," uvedl Jan Pešout, manažer projektu ze společnosti Philips. "Myslíme si, že vystoupení na festivalu vedle velkých světových jmen se může stát důležitým krokem na jejich dráze, a že tímto způsobem můžeme pomoci mladému jazzu," dodal. Kapely vystoupí před diváky na scéně nazvané AghaRTA @ Philips Jazz Festival, kterou jak název napovídá, připravuje společnost Philips ve spolupráci s jazzovým klubem AghaRTA.

Druhé festivalové pódium AghaRTA @ Philips Jazz Festival bude umístěno v Sazka Areně v prostorách klubu Lokomotivka. Program začíná v 15.30 hodin a bude pokračovat až do 17.45 hodin. Vyhlášení vítězné skupiny proběhne opět v Lokomotivce bezprostředně po skončení koncertu Vana Morrisona. Poté na tomtéž místě odstartuje avizovaná jam session, na níž se mohou diváci dočkat milého překvapení. Třeba v podobě vystoupení některého z jazzmanů vystupujících v rámci hlavního festivalového programu.

Pražská kapela Madfinger je složena vesměs ze studentů Konzervatoře Jaroslava Ježka a v této sestavě vystupuje necelý rok. Kapelu tvoří mladí instrumentálně schopní muzikanti, otevření všem vlivům současné hudby od moderního jazzu přes funk až k popu. Ty se také odrážejí v jejich výhradně vlastním repertoáru postaveném nejen na instrumentální zdatnosti a citu, ale hlavně na vokálu Markéty Foukalové. Jejího talentu využívají ke spolupráci mj. Michal Pavlíček či Kamil Střihavka. Madfinger rádi přizpůsobují svůj koncert prostředí, kde vystupují. Tím si postupně získávají jméno v jazzových klubech a na festivalech. Širšímu publiku se formace představila jako předkapela známých Monkey Business. Po vystoupení na Philips Jazz Festivalu je čeká v říjnu společný koncert s anglickou acid jazzovou kapelou Incognito v pražské Lucerně.

Jazzový kvartet pod názvem Syndicate vznikl v roce 2000 z iniciativy kytaristy a skladatele  Tomáše Vychytila. Od svého počátku je stylově zaměřen na jazzový moderní mainstream. Repertoár kapely tvoří převážně autorské skladby jejich členů doplněné skladbami  známých autorů (John Scofield, Pat Metheny, Chick Corea) s důrazem na instrumentální zručnost hudebníků. Kapelou prošlo během jejího vývoje již několik mladých muzikantů, v současné době se však sestava ustálila v obsazení Tomáš Vychytil - kytara, Vít Beneš -  piano, Taras Voloschuk -kontrabas a Tomáš Hobzek - bicí. Syndicate vystupuje  převážně v jazzových klubech, ale též na festivalech po celé republice. Svoji snahou o původní tvorbu a  moderním zpracováním standardů se kapela dostává mimo zaběhnuté koleje vývoje mladých hudebníků, kteří repertoárově těží převážně z odkazu jiných.
Třetí skupinou, která se představí v rámci soutěžní přehlídky na pódiu AghaRTA @ Philips Jazz Festival je Libor Šmoldas Trio. Autorské uskupení kytaristy Libora Šmoldase interpretuje především jeho vlastní skladby. Sám frontman kapely již hrál s předními pražskými jazzmany Najponkem, Jaromírem Honzákem, Jiřím Slavíčkem, Petrem Dvorským a dalšími.

O Philips International Jazz Festivalu
Philips International Jazz Festival představuje českému publiku nejrůznější podoby současného jazzu. Jeho první ročník se uskuteční v sobotu 18. září 2004 od 15 hodin v pražské Sazka Areně a vystoupí na něm: Van Morrison, Richard Müller, Spyro Gyra, Dan Bárta, Mr. Acker Bilk, Jiří Stivín, a Béla Szakcsi Lakatos. Festival organizačně zajišťuje Agentura 10:15. Projekt podporují společnosti: Citibank, Eurotel, Hotel Mövenpick a Volvo Cars Česká republika.