31.07.04
SázavaFest 2004
IV.ročník multikulturního festivalu

Rozhovor s Pavlem Klouparem - hlavním organzátorem festivalu

Komu je SázavaFest především určený?  
SázavaFest je pro všechny lidi a hlavně příznivce dobré hudby napříč všemi žánry. Vymyká se ještě myšlenkou benefiční - pokaždé je spojen s nějakým humanitárním cílem, letos je to například podpora občanského sdružení Život dětem.
 
Letošní ročník SázavaFestu je čtvrtý v pořadí. Čím se liší od těch předchozích? 
Letošní 4.ročník má podtitul "3 dny a 3 scény", což je vlastně ten největší posun proti těm předcházejícím. Realizuje se snaha posunout to multikůltůrním směrem, proto i letos je novinka typu autorské čtení spisovatelů Michala Viewegha, Jardy Rudiše a Martina Němce.
 
Scény jsou letos na SázavaFestu tři. Mají každá nějaký specifický program nebo se bude dění na nich nějak prolínat?
Dá se řícy, že každá ta scéna žije nějakým životem, například scéna Rádia 1 ta je vyměřena stylově. Zde se budou střídat styly world music, reggae, ska a takové veselejší kytarovky. Oproti tomu například Houser stage zase bude zaměřená na cizí skupiny, na autorská čtení spisovatelů a Idylla stage je takovou jako by základní scénou, kde jsou ty osvědčené jistoty.
 
Kdo z domácích interpretů se letos na SázavaFestu objeví?
Z těch domácích interpretů bude zajímavých hned několik, každý z jiného důvodu. Například Dan Bárta s Illustratospherou z toho důvodu, že není tak často vidět na festivalech a vůbec v létě. Tata Bojs zase, že mají aktuální nejzajímavější desku, kterou zatím vydali. Wohnout zase například je zajímavý hodně tím, že nehraje na všech festivalech letos a že šel neuvěřitelně nahoru s poslední deskou. Hodně zajímavý určitě bude i přesah žánrový, kde si troufáme jít až k jazzu s Martinem Kratochvílem a jeho JAZZ Qem nebo zase například až do folku s Karlem Plíhalem nebo Jiřím Schmitzerem.
 
Jedním z hostů bude i domácí, tedy sázavská skupina SPB a její vystoupení bude trochu zvláštní. Čím?
Určitě domácí kapela ze Sázavy bude hodně zajímavou perličkou, rozhodně je zajímavá tím, že to je vlastně domovská kapela naší 1.superstar Anety Langerové, od které již máme přislíbenou 100% účast, kdy minimálně tři skladby se skupinou odehraje.
 
Kteří zahraniční hosté letos na SázavaFestu vystoupí?
Zajímavé zahraniční hosty máme už od prvního dne od čtvrtka, kdy vystoupí Iné kafe a CHIKI LIKI TU-A ze Slovenska. Slovenskou účast podpoří ještě vystoupení skupin Peha a Veneer, které budou hrát v sobotu a co se týka exotičtějších hostů, tak máme objednány Loona Loop z Austrálie, Remember z Maďarska a Lo Dost ze spojených států amerických.
 
Jakým způsobem se dá na festival SázavaFest dostat?
Do Sázavy se dá dostat mnoha způsoby. Základní je automobilem po dálnici Praha-Brno. I pražská hromadná doprava nabízí přímou variantu, od metra Skalka jede autobus 382 přímo k festivalu. Další zajímavou nabídkou je 50% sleva od Českých drah, pokuď se chcete dostat na festival vlakem a samozřejmě se dá na festival dostat lodí po řece Sázavě.