Roxy promotion a D Smack U uvádějí:
14.06.04
YAT-KHA (Tuva) live

So 19.6.2003, 19:00 hod, Roxy

lístky v předprodeji 300,- Kč /na místě 350,- Kč
předprodej v sítích Ticket Pro a Ticket Stream
nebo na adrese tickets@roxy.cz

* po skončení koncertu: ZEN

Hurá, Yat-kha opět v Roxy! Tuvinští šamani se vrací po veleúspěšném listopadovém vystoupení na místo činu a opět bude k slyšení fůze ethna, rocku a hlavně fascinujícího alikvótního hrdelního zpěvu v jedinečné fůzi. Od jejich podzimního vystoupení v České republice stihli odehrát pětiměsíční turné po Americe a Evropě a především také získat prestižní cenu BBC Radio 3 ve World Music kategorii (!). 
Yat-kha však neustále jezdí po celém světe jako jedna z nejsvébytnějších world-music kapel; nebojí se vybočovat ze škatulek, dělají především to, co je baví, a na líbivé trendy příliš nehledí. Dnes je již pryč doba, kdy jednou za rok vycestovali na turné, objíždějí s úspěchem celý svět a jejich koncerty jsou hojně navštěvovány. Na jejich blížící se zastávce v pražském klubu Roxy nebude chybět ani Albert Kuvezin (bývalý člen taktéž tuvanských Huun-huur-tu) - zakladatel kapely, šaman a mistr několika technik hrdelních zpěvů. Že Yat-kha patří k naprosté špičce world-music, se přesvědčíte už v sobotu 19. června v Roxy. Vstupenky jsou za cenu 300,- Kč k dostání v předprodejních sítích TicketPro a TicketStream, cena na místě je 350,- Kč. Vstupenky lze také zarezervovat na tickets@roxy.cz.

YAT-KHA
Dnes již legendární hudebníci z Tuvy se po celém světe proslavili svojí netradiční interpretací tradiční pěvecké techniky khoomei (mongolsky hrdlo) a již několik let patří ke hvězdám world-music. Jejich hudba, spojující rock a tradiční hudbu z Tuvy, nese poselství této asijské kultury, která je známá svým smyslem pro jednoduchost, prostotu a vztah k přírodě. 

Členy kapely jsou:
Albert KUVEZIN - hrdelní zpěvy zvané "kaygyra", tuvanská kytara, yat-kha (dlouhá citera) spoluzakladatel Huun-huur-tu
Zhenya TKACHOV - tungur (velký šamanský buben), perkuse 
Mahmoud SKRIPALTSCHCHIKOV - basa
Sailyk OMMUN  - yat-kha (dlouhá citera), zpěv
Radik TIULIUSH - igil (2-strunné housle), khoomei (zpěv)

Ústřední postavou kapely je Albert Kuvezin, rovněž také spoluzakladatel, dnes však již bývalý člen taktéž tuvanských Huun-huur-tu. Kromě tradičních nástrojů ovládá také pěveckou techniku "kargyraa" - ultra hluboký hrdelní zpěv, při které zpěvák produkuje dva různé tóny najednou. Další pěveckou technikou, jíž Yat-kha prosluli je "khoomei".
V minulých letech proběhl mezi fanoušky v západním světě boom tuvanského khoomei. "Když se snobové ze západu začali zajímat o khoomei, stalo se to módou i v Tuvě" říká Albert Kuvezin. "Tento hrdelní zpěv bylo slyšet všude. Všechny mladé popové i rockové kapely měli dokonce i svého hrdelního vokalistu." Nyní tato popularita již odezněla a jenom ti, kteří toto umění brali vážně, přežili. Albert Kuvezin a Yat-kha nikdy nebyli součástí tohoto boomu ani v Kyzylu ani na Západě. Jsou disidenti khoomei. Albert nikdy neocenil starý oficiální sovětský styl tuvanské tradiční hudby - nazývá ho "smějícím se folklórem". Není nadšen ani plastickou západní kulturou. Albert a Yat-kha většinou performují tradiční tuvanské písně s tradičními tuvanskými nástroji. "Miluji staré národní písně, protože v nich je celý život; od narození do smrti, všechno je tak překrásně popsáno" říká Albert Kuvezin. 

Po veleúspěšném koncertě před dvěma lety přijíždějí tito tuvinští vyslanci opět do Prahy a jejich koncert bude jistě velkou událostí pro všechny, kterým se líbí world-music, hrdelní alikvótní zpěvy a tradice krásné lidové hudby.

TUVA 
- nejmenší a nejzapadlejší stát Ruské federace
- občas je také nazýván geografickým středem Asie

DISKOGRAFIE: 
"Prizrak Bedi" (Spectre of Disaster) - 1990, Ekaterinburg
"Yat-Kha: Antropofagia" - 1993 General Records, Moscow
"Yenisei-Punk" - 1995, Global Music Centre, Helsinki
"Dalai Beldiri" - 1999, RCA
"tuva.rock" - 2003