Roxy promotion & D.smack. U uvádí:
16.05.04
M Ú M (island)

Support: Nierika

čtvrtek 20.5.2004
start: 19:00
ROXY

Trochu alternativní elektroniky musí být. Nejen kvůli srovnání s ostatní hudbou, ale také pro většinou více osobní a konkrétnější přístup; když k tomu ještě přidáme fakt, že Múm pocházejí z Islandu, není co řešit. Vždyť kdo by neznal Sigur Ros, Yagyu nebo Bjork. Čtyřčlennému atmosférickému projektu bude letos sedm let a za tu dobu stihl objet velkou část světa a vydat několik alb. Přirovnat jejich hudbu k něčemu již existujícímu není však tak úplně jednoduché, ale pokud víte o čem je zvuk projektů Autechre, Mouse on Mars (zejména tento je Múm velmi blízký) nebo zmíněných Sigur Rós, asi již tušíte do jakých vod se posluchačovo ucho 20. května vydá. Klasicky vzdělaná dvojčata Gyđa a Kristína kupodivu nalezla společnou řeč s Gunnar Örn Tynesem a Örvar Ţóreyjarson Smárasonem, který se shlédnul ve tvorbě clicks'n'bleep music a výsledný hudební mix je přinejmenším zajímavý. 
Přesvědčit se o tom na vlastní smysly můžete už ve čtvrtek 20. května v pražském klubu Roxy, kde Múm vystoupí spolu s českou kapelou Nierika, která si má se svébytnou islandskou čtveřicí rozhodně co říci, minimálně co se hudebních nálad týče. 
Klub se otvírá v 19:00 a lístky lze zakoupit v předprodeji (Ticketpro, Ticketstream, klub Roxy) nebo rezervovat na internetové adrese tickets@roxy.cz.

MÚM
Kdo ví, čím přesně to je - zda klidnou atmosférou, psychikou tamních lidí, nebo stále ještě relativně čistou přírodou - jisté však je, že na Islandu vzniká nádherná a bezesporu upřímná hudba, která umí vtáhnout tak specifickým způsobem, jako žádná jiná na světe. Kdo by neznal syrově emotivní hudbu zpěvačky Björk, éterický, ambientní projekt Yagya nebo Sigur Rós. 
Ze stejné půdy vykukují na okolní svět i Múm. Projekt, u jehož hudby vám vyskakuje v hlavě jedna asociace za druhou a nikdy nevíte, do jakých zákoutí mozku se vám myšlenky přelejí v příští vteřině.
Sestavu tvoří velmi mladá čtveřice zformovaná v roce 1997 - Gunnar Örn Tynes, Örvar Ţóreyjarson Smárason, který se shlédnul ve tvorbě clicks’n’bleep music a v klasické hudbě vzdělaných sester-dvojčat Gyđy a Kristíny Anny Valtýsdóttir. Po několika singlech a remixech vydal projekt v roce 2000 svůj debut. Na albu o deseti skladbách, nazvaném "Yesterday Was Dramatic - Today Is OK", se schází ruchy, analogové útržky čehosi neurčitě znepokojujícího, dramatické melodie a křišťálově čistý zpěv, což v jednom momentě evokuje jízdu na horské dráze v Disneyovském filmu, za chvíli na Vás tlačí neodbytná a naléhavá melancholie, která vtahuje hluboko do křesla a do sebe. Album v sobě spojuje zvuk podobně znějících projektů jakými jsou Autechre, Mouse on Mars nebo Aphex Twin, přístupné je však každému uchu, a ačkoli hudbu zprvu těžko uchopíte, podstata a přenosná nálada z ní ve Vás trvale zůstane. Ve stejně laděném duchu pokračuje i další studiová tvorba Múm, ať už jde o alba "Please Smile My Noise Bleed" nebo "Finally We Are No One" (obě 2002), či remixové album na kterém figurují jména jako ľ-Ziq nebo Biogen. Aktuálně projekt dokončil album "Summer Makes Good" a vyrazil na světové turné, díky kterému dostaneme možnost poslechnout si jejich verzi vidění světa i my. Nalaďte se, islandský experiment za to určitě stojí.