15.03.04
 U.S. raper Defari přijede poprvé do Prahy - 16.3. @ Abaton

Legenda west-coast undergroundového hip-hopu premiérově vystoupí v ČR, a to v úterý 16. března 2004 v klubu Abaton! Sekundovat mu budou domácí Starbie (ex-Dizzastarr) a Jižní Pionýři.

Člen uskupení Soul Brothers z konce 80. let a později i Likwit Crew, kterou tvoří ještě King Tee, Alkaholiks a Xzibit, rapper Defari, se narodil v kalifornské Santa Monice. Ještě předtím, než se připojil k Likwits', začal v roce 1982 s djingem. O pět let později ho ale začalo táhnout rappování, které ho dosadilo na post krále undergroundového hip-hopu západního pobřeží.

Tenkrát ale muziku označoval pouze jako své hobby - před hudební kariérou dal nakonec přednost vzdělání. Po získání bakalářského titulu v sociologii na Berkely se podíval ještě na  Columbia University, ze které si odnesl magisterský titul v oborech historie a pedagogika. A učitelství se na střední škole aktivně věnoval celých pět let. 

V roce 1994 natočil Defari svoji první sólovou demo-nahrávku Big Up, kterou vytvořil spolu s producentem Alkaholiks E-Swiftem. Singl Bionic (produkoval Evidence z Dilated Peoples), který následoval o rok později, definitivně přesvědčil hudební vydavatelství Tommy Boy Records, aby s Defarim podepsali nahrávací smlouvu. Debutové dlouhohrající desce Focused Daily z roku 1999 tak už nic nestálo v cestě. 

Už zde představil hudební styl, který od konce 20. století ustavičně rozvíjí až téměř k dokonalosti. Defari nepatří třeba jako jeho kolega Xzibit ke kategorii pořád naštvaných rapperů, kteří by nedělali nic jiného, než za hutných beatů nadávali. Místo hrozeb se Defari spoléhá spíš na vlastní výmluvnost, kterou skvěle uplatňuje prostřednictvím chytrých textů. To vše zastřešují nepříliš složité najjazzlé beaty bez přemíry přidaných samplů.

Focused Daily ale není deska, kterou nám Defari přijíždí do Prahy představit. Stavuje se tu totiž v rámci promo-turné k desce Odds & Evens z července 2003. A jaká tahle deska je? V recenzi, jež vyšla v Guardianu, se o ní praví, že "je velmi různorodá s prvky, které se týkají každého z nás, s mnoha zábavnými momenty, precizním rapem a až básnickými obraty a zdravou mírou ignorance". 

O Defarim se říká, že se v jeho hudbě perfektně doplňují obě jeho vášně. Skutečnost, že je rapperem, mu pomohla v učitelské kariéře, neboť je tak mnohem přístupnější mladým studentům, kteří žijí uprostřed hiphopové komunity. Naopak jeho vzdělání a povolání učitele vytvořilo z jeho textů téměř až umělecká díla s mnoha hříčkami. Mimo to mu pedagogika dala schopnost lépe pochopit publikum, se kterým dokáže komunikovat i o závažných tématech bez toho, aby zněl jako přestárlý kněz z kostela. 

Ještě je třeba zmínit fakt, že Defari spolu s Djem Babu (Dilated Peoples) tvoří projekt nesoucí název Likwit Junkies, o kterých patrně toho ještě mnoho uslyšíme. 

Přesvědčit se můžete v úterý 16. března v klubu Abaton v Praze. S Defarim navíc přijede i Barbershop Kiz. Jako předkapely se představí Starbie (ex-Dizzastarr) a Jižní Pionýři + DJ´s J-Kid a True. 

Vstupenky jsou k dispozici v sítích Ticketstream a Ticketpro a v hip hop shopu Boom Bap za cenu 260 Kč (včetně poplatků). Na místě pak za 290 Kč.