02.02.04
MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ POSKYTLO FINANČNÍ DOTACI NA INTERNETOVOU STRÁNKU O PRIMÁRNÍ PREVENCI

Dnes byla uvedena do provozu nová internetová stránka www.odrogach.cz zaměřená na primární prevenci. Jedná se o naprosto unikátní projekt, jehož ambicí je shromáždit a uveřejnit přehledně a logicky uspořádané veškeré důležité informace související s primární prevencí na jediné internetové stránce a přispět tak k efektivní realizaci primárních aktivit ve školách, zvýšit informovanost rodičů a samozřejmě i dětí. 

Stránka, kterou připravilo sdružení SANANIM díky finanční dotaci Ministerstva školství, je určena především třem cílovým skupinám: školám, rodičům a náctiletým. Pro každou skupinu je v rámci stránky vytvořen samostatný portál s vybranými informacemi. 

Co tedy můžete konkrétně na stránkách najít?
Základní informace o primární prevenci, příklady dobré praxe primární prevence, konkrétní návody pro školy, jak realizovat aktivity zaměřené na prevenci, důležité kontakty, rady a informace pro rodiče, informace o drogách a závislosti a mnoho dalších statických informací, ale také aktuality, diskuzní fóra, kvízy, soutěže atd. V přípravě je také interaktivní vzdělávací program pro školy, který bude uveden do provozu v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. 

Občanské sdružení SANANIM, které stránku provozuje, je česká nejstarší a největší nezisková organizace, která se věnuje prevenci a léčbě drogových závislostí již třináct let. V současné době provozuje osm hlavních programů a mnoho dalších. Generálním partnerem o.s. SANANIM je Česká spořitelna a.s.
Mezi jeho hlavní programy patří:
Terénní programy (Praha) - pracuje s uživateli drog přímo na ulici
Kontaktní centrum (Praha) - zabývá se zejména snižováním rizik spojeným s užíváním drog a zprostředkováním léčby
CADAS (Praha) - Centrum ambulantní detoxifikace a substituce - unikátní nový projekt
Denní stracionář (Praha) - ambulantní léčba
Terapetická komunita Karlov - léčba mladistvých a závislých matek s dětmi - jedná se o projekt v České republice naprosto ojedinělý
Terapeutická komunita Němčice - dlouhodobá rezidenční léčba
Doléčovací centrum s chráněným bydlením (Praha) - následná péče po ukončení léčby
Drogové informační centrum - provozuje především internetové stránky - Drogový informační server a Drogová poradna (www.drogovaporadna.cz)

Olina Kudová
SANANIM

Více informací:
www.odrogach.cz
Olina Kudová, SANANIM - 777 21 35 95