29.07.03
SÁZAVAFEST 2003 - KING GEORGE
biografie

KING GEORGE, vlastním jménem George Clemons, vyrůstal ve Virginii na americkém jihu. V 60. letech se přestěhoval do New Yorku, kde začíná jako zpěvák v klubech Harlemu. V roce 1965 spolupracoval s legendárním Donem Covayem, mimo jiné autorem takových hitů jako "Have Mercy" a "Chain Of Fools". V té době také vystupuje v legendárním klubu "Apollo Theather". Po skončení spolupráce s Don Covay and The Goodtimers se pouští na sólovou dráhu jako zpěvák a hráč na basu. S několika členy tehdejší skupiny Ray Charlese, jako např. bubeník Bernard Purdie a trombonista J.J. Johnson, natáčí pro label RCA Victor vlastní skladbu "Drive On James", se kterou se nedlouho po vydání dostává do anglického singlového žebříčku.

Často byl vídán v harlemských klubech jako např. "Small´s Paradise", kde mimo jiné často jamoval s The King Curtis Bandem s černým R&B shouterem Curtis Knightem. V té době byl členem tohoto bandu i kytarista jménem Jimi James, což nebyl nikdo jiný jako později legendární Jimi Hendrix. Jimi a George se stávají velkými přáteli. Jejich přátelství, vzniknuvší při jejich prvním vzájemném setkání při natáčení skladby "Have Mercy", přerušila až Jimiho tragická smrt v roce 1970. KG vzpomíná, že Jimi byl první člověk, který jej seznámil s hudbou Boba Dylana. V textech písní obou interpretů lze najít podobnost jejich poetiky. Vedle hudby, ve které oba vycházeli z podobných kořenů, oba zbližovala i ta skutečnost, že oba měli své prapředky mezi indiány kmene Cherokee. Po smrti Jimiho pomáhal George při psaní biografie "Electric Gypsy" a účastnil se na otevření výstavy o Hendrixovi ve Stockholmu.

Poté, co Kinga Georga objevil v jednom z klubů skandinávský hledač talentů a nabídl mu kontrakt s možností vystupovat v Evropě, opouští George v roce 1966 Ameriku jako člen černého R&B bandu The Harlem Kiddies. Mezitím do Evropy odchází i Jimi Hendrix, objevený Chasem Chandlerem, aby se stal členem věhlasné sestavy The Jimi Hendrix Experience. I zde se cesty Georga a Jimi kříží a The Harlem Kiddies se stávají předkapelou pro mnohá Hendrixovo vystoupení v Anglii, při turné v roce 1967 po Dánsku a při koncertech v Golden Circle ve Stockholmu.

Vedle uvedené spolupráce s Don Covayem, Ray Charles Bandem, King Curtisem a Curtis Knightem a s legendárním Jimi Hendrixem se později KG objevuje v rámci různých tours na hudebních scénách jak Evropy, tak i Ameriky. Jednak se jmenovanými The Harlem Kiddies, jako člen skupiny "Black Moses" nebo později s vlastními sestavami "The King George Discovery", "The KGB" (King George Band) a od druhé poloviny 90. let s "The King George Bluesology". Jako předkapela vystupoval s množstvím i jiných skupin, kde mimo jiné lze zmínit např. legendární Bee Gees nebo Procol Harum. Kromě toho často spolupracuje i s bluesovými hudebníky, jako byli např. Luther Allison, Johnny Copeland, Albert Collins nebo Lousiana Red. V druhé polovině roku 2000 se v rámci turné spolu s výborným skotským bluesmanem Stan The Manem a jeho doprovodné sestavy Bohemian Blues Bandem představuje i Českému a slovenskému publiku.

Pestrost stylového zaměření hudebníků či kapel, se kterými během své bohaté hudební kariéry spolupracoval, ho vždy nejen inspirovala, ale i zanechala stopy na jeho vlastním výrazu, který je ve svém finálním projevu směsí downhome blues Muddyho Waterse, R&B Ray Charlese, soulu Otise Reddinga, reggae Boba Marleye, afro-rytmů Fela Kultiho, nevyjímaje samozřejmě i výraz velkého "Jimiho". Mnohými je nazýván jako "The Mega-Medley-Man" což plně vystihuje již vše vyřčené, doplněno ještě o jeho intenzivní a energie plný projev na pódiu.

King George nyní žije ve švédském Gothenburgu, kde působí především z již zmíněnou sestavou The King George Bluesology. Přestože má kapela své stálé členy, je band při vystoupení pokaždé jiný. Vedle speciálních hostů je kapela doplňována různými hráči na dechové nástroje, hráče na klávesové nástroje a různé rytmické nástroje. Spolupráce a improvizovaná vystupování s hudebníky švédské hudební scény, jako např. Peps Persson, Tottas Bluesband, Ulf Wakenius, Tony Ellis, Conny Sjökvist nebo Kjell Jansson, je již jakousi tradicí.

KING GOERGE vystoupí na SázavaFestu v sobotu 2.8.2003 na "blue stage". 
Bližší info najdete na: www.sazavafest.cz
 

Diskografie: 
Don Covay and the Goodtimers - "Mercy", Atlantic Records, 1964 (LP)
King George - "Drive on James", RCA Victor 1573 (single)
Harlem Kiddies with King George - "Live from Las Vegas", Sonet SLPS 1239, 1967 (LP)
Harlem Kiddies - "Boogaloo", 1967 (single)
King George - "I'm the Best" EMI, 1967 (single)
King George Discovery - "dtto" , Haparanda Records AL 02, 1968 (LP)
King George - "No woman no cry" (single)
King George Discovery - "Discover Me", Scabri Records SC LP 02, 1983 (LP)
King George Discovery - "Haunted LA", Wee-4 (single)
King George / Annika Clemons - "Feet on the Ground / Picture Frame", Westman Records WR 1001, 1985 (single)
King George & Annika Clemons - "Live at Dukes Place", C&C Prod 001, 1988 (LP)
KGB - "The Soul of Blues" Live in Holland, CCP Records, 1989 (MC)
King George Band - "On Fire", CCP Records 002 1991 (maxi)
KGB - "Voice of Experience", CCP Records (MC))
KGB - "Live in Europe", CCP Records, 1992 (CD)
KGB - "Originality", CCP Records (MC)
King George - "Still Alive Tour" Live at Kulturen, Lund, CCP Records 005, 1995 (CD)
King George Bluesology - "The Next CD", CCP Records 006, 1996 (MC)
King George - "I've got the blues in my soul", KGB - 002, 1998 (CD)