Roxy promotion a D Smack U uvádějí
29.07.03
Burning Spear (Jam)

5. 8. 2003 od 19:00, Roxy, Praha

  Burning Spear je se svou stejnojmennou kapelou bez diskusí hudební legendou světového formátu a též jednou z nejdůležích postav reggae. Nemine rok, v němž by nevydal další veleúspěšné album či neabsolvoval ještě úspěšnější turné. Jeho koncerty jsou svátečními událostmi pro každou komunitu do níž zavítá a každá jeho další nahrávka se u fanoušků reggae na celém světě těší vroucnému přijetí.

  Burning Spear má za sebou již třicetiletou kariéru a stále nejeví známky námahy. Jeho koncerty často trvají více než dvě hodiny a jsou vodopádem živé, vibrující hudby nabité takovou energií, které nestačí ani dvakrát mladší nadupané rockové superhvězdy. Není to ale jen Spearova hudba, co si podmaňuje davy, je to též poselství, obsažené v jeho textech. Burning Spear dál šíří odkaz Marca Garveyho a ve svých textech se vrací k tématu práva na sebeurčení všech potomků afrického kontinentu.

  Winston Rodney aka Burning Spear se narodil ve farnosti Svaté Anny, v místě, kde se zrodilo i spojení Bob Marley & the Wailers. První Spearova nahrávka Door Deep z roku 1969 vyšla právě díky Marleymu, který jej doporučil. Spear na to vlastními slovy vzpomíná následovně: "Celé se to stalo tak, že jsem se toulal po kopcích Svaté Anny a potkal jsem Boba. Mířil domů na statek, vedl si oslíka a nesl nějaké kýbly, vidle, mačetu a sazenice. Zapovídali jsme se a moc pěkně jsme si rozumněli. Zeptal jsem se, jak by se dalo zapojit do hudební branže a Bob mi doporučil: "Zkus to u Studio One." Zde pak Burning Spear natočil své první dvě alba BURNING SPEAR a ROCKING TIME, které jsou dnes absolutní klasikou. 

  Stavba na solidních základech přinesla Spearovi v 70. letech možnost nahrávání pro Island Records, kde vyšla tři další klíčová alba pro reggae: MARCUS GARVEY, MAN IN THE HILLS a GARVEY'S GHOST. Konečně tak byl objeven i pro širší pop-kulturní veřejnost prorok s naléhavým poselstvím. V roce 2000 si jej všimla i hudební akademie Grammy a předala mu zlatý gramofon za album CALLING RASTAFARI. Plamen ale hoří dál a 1. července vyšla opět nová deska nazvaná FREEMAN...