19.07.03
Na vlastní oči: Tiësto in Concert

Jsou dva. Asja (22) a Honza (26). Asja studuje, tráví hodně času na internetu, zajímá se o literaturu a historii, ale hlavně o taneční hudbu a klubovou scénu. Honza pracuje v oboru farmacie, rád cestuje nejen po internetu, ale i po světě a pečlivě sleduje všechny hudební novinky ve stylech trance a progressive. Kromě toho, že spolu dva a půl roku žijí, je spojuje i zájem o dj Tiesta. Tento fenomenální dj u nás ještě nehrál, a tak jezdí na jeho vystoupení do Holandska a dalších zemí. Byli i na nedávné historické události světové taneční scény, na akci "Tiesto in Concert". A protože už brzy Tiesto vystoupí poprvé v ČR, bude to 8. srpna na Creamfields, požádali jsme tyto nadšené "tiestology" o  rozhovor. 

Jaká byla vaše reakce, když jste se dozvěděli, že na Creamfields bude hrát DJ Tiësto?
Byli jsme samozřejmě nadšení. Vystoupení DJe Tiësta v České republice bylo pro nás velkým snem. Často jsme se dohadovali, zda-li se ho dožijeme ve věku, kdy ještě nebudeme potřebovat naslouchátko nebo hůl. Poté co nám Tiësto řekl, že by rád do České republiky přijel, pokud by ho někdo pozval, jsme si vyčítali nedostatek podnikavého ducha nutného k jeho 'přivezení' do republiky.

Vím o vás, že DJe Tiësta sledujete hodně pozorně. Proč zrovna jeho?
Jednoduše proto, že je to velmi příjemný člověk, jehož hudba a přístup k ní nás oslovil. Tiësto o sobě tvrdí, že hudba je jeho život. Jako DJ vystupuje už téměř 20 let, ale opravdu masové popularitě, která ho vynesla až na první příčku Top100 časopisu DJ, se těší až poslední 3-4 roky. Líbí se nám jeho pojetí setů, které jsou plné emocí a vždy je v nich patrný vývoj, určitá kontinuita příběhu. Má velký talent a cit pro objevovaní nových zajímavých skladeb dlouho před tím, než se z nich stanou oposlouchané, všemi hrané 'hity'. V poslední době se v jeho setech objevuje, kromě trance, více hudebních stylů (progressive, techno, chill-out), které velice originálním způsobem mixuje dohromady.

Vzpomínáte si, kdy a kde jste ho slyšeli poprvé?
H: Byla to vlastně náhoda. V únoru 2001 jsem při zahraniční cestě do Holandska navštívil párty ‘Kremlin’ v klubu Marcanti Plaza, kde hrál právě DJ Tiësto. Jeho jméno jsem do té doby znal pouze z remixu skladby Delerium feat. Sarah McLachlan - Silence (DJ Tiësto In Search Of Sunrise Remix). Set, který ten večer odehrál, byl pro mne nepřekonatelným zážitkem, který jsem Asje prostě musel dopřát taky.
A: Já jsem tedy zažila Tiëstův set živě o měsíc později na párty ‘Wildlife’ v klubu Melkweg. Odlišná atmosféra v klubu, hudba i přístup lidí mne okamžitě nadchly. Na rozdíl od České republiky je v Holandsku trance velmi rozšířený styl hudby. Ten samozřejmý přístup k němu je tam prostě jedinečný.

A jak to pak bylo dál? Kam jste za ním jeli nejdále?
V Holandsku jsme si našli stejně nadšené příznivce DJe Tiësta a začali jsme navštěvovat jeho sety téměř pravidelně. Slyšeli jsme ho hrát v malých klubech i na velkých open-air festivalech. Letěli jsme za ním na Ibizu a vydali jsme se i na jeden z jeho prvních výletu do východní Evropy - do Maďarska. Největší odměnou za najeté kilometry byla ale jeho sólová vystoupení (Tiësto Solo), kde hrál v různých holandských klubech sám nepřetržitě šest a více hodin. 

Jezdíte za Tiëstem sami nebo jste partička?
Dvakrát jsme jeli ve více lidech, jinak jezdíme sami. Zatím se nám totiž nepodařilo sehnat větší než malé množství stejných nadšenců jako jsme my.

Začátkem května uspořádal DJ Tiësto koncert na stadionu pro 25 000 lidí. Vy jste byli asi téměř jediní z ČR, kteří byli svědky této, v taneční muzice historické, události. Jaké to bylo, jaká tam byla atmosféra, byla atmosféra koncertu diametrálně odlišná od všech ostatních Tiëstových vystoupení? 
'Tiësto In Concert' je pro nás dosud nejlepším zážitkem v oblasti taneční muziky. Jelikož má pořádající agentura (ID&T) bohaté zkušenosti s organizací velkých festivalů, byl i Tiëstův koncert perfektně připraven. Jistě, že člověk pocítil těch 25 000 lidí vměstnaných na fotbalový stadion Gelredome, nicméně ta atmosféra byla nepopsatelná a úplně se odlišovala od všech dosavadních Tiëstových vystoupení právě svojí monstrózností. Samotná akce byla pojata jako cesta kolem světa. DJ Tiësto hrál nepřetržitě 8 hodin, přerušen pouze šesti „kulturními vložkami“, které symbolizovaly jednotlivé kontinenty. Byla použita dokonalá zvuková aparatura, bohatý světelný park, několik vícebarevných laserů, ohňostroje, množství projekčních pláten atd. 

Co na vás udělalo největší dojem?
H: Živé vystoupení zpěváka rockové kapely Kane, Dinanda Woesthoffa, jehož skladbu Rain On Me Tiësto remixoval a premiérově zahrál na TiC. Bezprostřední kontakt zpěváka s lidmi dostal celé publikum i samotného Tiësta pěkně do varu.
A: Úplný závěr akce, kdy Tiësto vyšel před stále zcela zaplněný stadion a symbolicky všem poděkoval. Bylo vidět, že je dojatý.

Už jste slyšeli jeho nové CD Nyana? Co mu říkáte?
Nyanu jsme slyšeli hned jak vyšla a po prvních rozpačitých dojmech se stala naším nejposlouchanějším CD v poslední době. Potom, co DJ Tiësto oznámil konec úspěšné série jeho mixovaných kompilací Magik, byla Nyana asi překvapením pro všechny Tiëstovy příznivce. Nyana znamená v jazyce Zulu 'slunce', a CD je tedy ideální pro poslech v nadcházejících letních slunečných dnech. Tiësto na něm předvádí všechny stránky svého DJského stylu. Mix je rozdělen na dvě CD. První - 'Outdoor' - ukazuje jak Tiësto hraje na open-air festivalech nebo na opravdu velkých párty. Působí tvrdším a rychlejším dojmem, obsahuje prvky techna a celkově je více našlapané. Druhé - 'Indoor' - je hodně progresivní a pomalejší. Obsahuje více melodických skladeb určených spíš pro méně naplněný, útulný klub. 

Jak se těšíte na Creamfields?
Můžeme vcelku zodpovědně říct, že nás zatím žádné vystoupení DJe Tiësta nezklamalo. Je samozřejmé, že se vždy najdou i kritické hlasy - jeho styl se prostě nemůže líbit všem. Přestože si je toho dobře vědom, zůstává mu vždy věrný a přináší 'cream' toho, co současná trance scéna nabízí. Věříme, že tomu tak bude i při jeho vystoupení na letošním festivalu Creamfields. Přejeme nám všem nezapomenutelný zážitek!