31.05.03
M O L O K O

na festivalu GO PLANET ROXY 
letiště aeroklubu Tábor 
20. a 21. června 2003 
www.goplanetroxy.cz

  Projekt Moloko je výsledkem setkání původem Irské zpěvačky Roisin Murphy a remixéra a producenta Marka Brydona, které se odehrálo téměř před desetiletím, na party v roce 1994. Mark si během jejich vcelku náhodného rozhovoru okamžitě všiml hudebního nadšení a křišťálového hlasu Roisin  a zanedlouho dali dohromady velmi kreativní, ale také romantické duo. Roisin Murphy coby zpěvačka, která do té doby nezpívala jinde než ve sprše a naproti tomu Mark, který měl za sebou bohatou, mnohaletou zkušenost s produkováním hudby v Anglii (pomohl založit legendární FON studio, nebo například zprodukoval hit dj Krushe - "House arrest") brzy vydali svůj první debutový singl Where Is the What If the What Is in the Why? a zapsali se pod značku Echo records.
  Debutové album kapely přišlo zanedlouho poté; Do you like my tight sweater vydané v roce 1995, bylo vyváženým mixem chytlavého zpěvu a kvalitní hudební jistoty pod Brydonovo taktovkou. CD o sedmnácti skladbách kombinující prvky taneční hudby, funku a trip-hopu je zvukově příbuzné Portishead nebo Massive attack, ale liší se odlehčenou a zábavnou náladou, která je pro Moloko typická i dnes. Ačkoli se v Americe album objevilo až téměř po roce, úspěšný singl Fun for me se objevil na soundtracku filmu Batman & Robin.
  Poté následuje turné, projekt si pořizuje vlastní domácí studio a o tři roky později vydává album s názvem I am not a doctor (o rok později, v roce 1999, se objevuje i na pultech Amerických obchodů). Skladby se opět nesou v zábavné a funky náladě, ale celkově vyznívají více odvázaně a vášnivě, jakoby odrážely vztah zpěvačky a skladatele. Sing it back - track hovořící za všechny, se stal celosvětovým hitem, dočkal se několika remixů, singlů se prodalo neuvěřitelných  500.000 a track se objevil na přibližně sto kompilacích po celém světě. 
  Třetí počin Moloko z roku 2000 nazvaný Things to make and do přináší vlídnější a organičtější spojení živých vystoupení s jistým a jasně definovaným studiovým zvukem a mimo jiné díky bouřlivému vystoupení v témže roce na festivalu v Glastonbury, získává album v Anglii platinovou desku. 
  A letos? První, ale nejméně důležitou věc, kterou potřebujete vědět o Statues je, že to je první album Roisin a Marka, které vytvořili už více jako přátele než jako pár. Co je ale důležitější, je že album je také pravděpodobně tím nejjasnějším, nejčitelnějším a nejchytlavějším počinem, co Moloko dodnes vypustili do světa. Přesvědčit se o tom můžete dnes a denně na vlnách mnoha českých rádií; hitovka Familiar feeling, která zároveň vychází jako první singl z alba Vás nenechá na pochybách proč na festivalu spolu s Morcheebou vystupují právě Moloko, coby zástupci toho jednoznačně nejlepšího, co dnešní popově elektronická scéna nabízí.