24.05.03
Open Air Field  Jaga Jazzist

  Skupina Jaga Jazzist si za sedm let existence získala respekt přesahující hranice domovského Norska. I přes slovo jazz v názvu není kategorizace projektu nejsnadnější. Arzenál Jaga Jazzist zahrnuje trubky, trombon, kytaru, kontrabas, tubu, dva klarinety, rhodes a vibrafon. Základní charakteristikou zvuku kapely je kombinace těchto živých nástrojů s elektronikou. Výsledkem jsou propracované aranže, jemné a svěží jako jarní vánek, melodie které si po pár tónech začnete pobrukovat, aby se během několika vteřin opět vytratily v dalším dějovém zvratu. Někdy naléhavě útočí na vaši nervovou soustavu, jindy nenápadně šumí za úrovní vašeho vnímání, jindy se beat roztočí do velmi tanečních obrátek. 
  Jejich hudba byla přirovnávána asi ke všemu od Talk Talk, Soft Machine nebo Johna Coltranea až k Aphex Twinovi nebo Stereolab. 
V 10 lidech se nejspíš o každé notičce hlasuje, což bude zřejmě důvodem někdy skutečně dost originálního propletence. Všichni členové kapely jsou navíc aktivní v dalších projektech (včetně takových jako třeba Royksopp, Bobby Hughes Experience, Biosphere), takže když se podíváte na celkovou discografii kolem Jaga Jazzist včetně kompilací, budete muset párkrát protočit scrollovací kolečko na myšce. O Jaga Jazzist se tvrdí, že se dotýká prakticky každé desky, která vyjde v  Norsku.
  Momentálně to vypadá, že Ninja Tune asi znovu vydá všechny jejich předchozí releasy, protože po úspěchu A Living Room Hush se chystá i nová edice The Stix. Specielně poslední album A Livingroom hush pak spustilo světový úspěch, který si bigband zaslouží. K nadšeným ovacím a recenzentům předhánějícím se v originalitě projevu si připočtěte ještě pověst mimořádně živé živé skupiny a downtempo stage letošního Open Air Field má svou třešinku na dortu.  

Jaga Jazzist
Mathias Eick - trumpet, upright bass, keyboards + vibraphone
Harald Fr?land - guitars + effects
Even Ormestad - bass + keyboards
Andreas Mj?s - vibraphone, drums, percussion + electronics
Line Horntveth - tuba, melodica + percussion
Martin Horntveth - drums + drum-machines
Lars Horntveth - tenor sax, bass-clarinet + electric guitar
Morten Qvenild - keyboards
J?rgen Munkeby - flute, bass-clarinet, percussion + keyboards
Lars Wab? - Trombone

Disco:
A Livingroom Hush 
2002 / Ninja Tune

Days 12"
2002 / Smalltown Supersound

The Stix
2002 / Smalltown Supersound

A Livingroom Hush /Japonská edice
2002 / beat Ink

Going Down
2001 / Smalltown Supersound

Airborne/Going Down EP
2001 / Warner Music 

A Living Room Hush
2001 / Warner Music

Jaga Jazzist Magazine EP
1998 / Debut Records

Jaevla Jazzist Grete Stitz
1996 / Thug Records