08.04.03
Unity 2003 Feel Free
Exkluzivní UNITY Feel Free Interview - Pavel Krejdl zpovídá Marushu!

Zdravím,
  V rámci UNITY PARTY FEEL FREE 11.4. 2003 v Praze, Velké Chuchli, jsme se tě rozhodli trošičku vyzpovídat. Otázky budou jak profesní, tak čekej i nějaké ty osobnější:)

Vzhledem k tomu, že jsem měl již párkrát možnost s tebou hrát, chtěl bych se tě zeptat, na jakou akci si třeba ještě pamatuješ a jaký dojem na tebe udělalo české hudební publikum? Vidíš nějaký konkrétní rozdíl mezi akcemi a lidmi v Čechách a v Německu?

Ahoj!!! No jasně že si pamatuju moje hraní u vás. Byly to výborné mejdany - pamatuju si, jak u vás lidi vždycky šíleli z muziky, párty si hodně užívali a svoje pocity dávali hodně hlasitě najevo!:) Prostě super extatická atmoška! Milovala sem vždycky hraní v Čechách!

Čímž nechci znevažovat třeba clubbery ve východním Německu, kde se dá atmosféra celkem slušně přirovnat k té u vás! Navíc se mi líbí, když mají lidé rádi různé druhy elektronické muziky, protože potom je to pro obě strany ještě víc zajímavější!

Poprvé jsi v Čechách vystupovala v Praze a to byl rok 1994, pokud se nepletu. Tenkrát jsem s tebou hrál pro Christofa Kluga  a agenturu Planet Alfa v Pražském klubu Sluníčko,  tvůj styl hudby byl převážně německé techno od labelů, na kterých si  vydávala hudbu i s Westbamem nebo Hardsequencerem, label Low Spirit a jim podobné. Jakým směrem jsi se posunula a jaká hudba tě momentálně nejvíc baví hrát na parties? 
Hraju prakticky všechno co se mi líbí. Od techna přes electro až po breakbeatz a sem tam i drum´n bass. Na počátku (jako úplný začátečník)  jsem hrávala hlavně breaky - což se podepsalo na tom, že když dnes zahraju někde techno set, vždycky do něj pár breaků vložím. 

Hraju nějakých 12 let a to převážně na technoscéně. Ale počátky mám v tzv. Happy hardcore breakbeat. Samozřejmě, že breaková scéna se hodně vyvinula, ale zůstávám jí prostě stejně příznivě nakloněna. Dokonce také pravidelně hraju na menších akcích, kde se hraje jenom jungle a d´n´b.

A co tvoje hudební produkce? Vydáváš něco, o čem bys chtěla mluvit?  V jakém hudebním duchu se ponese?
No, odešla jsem ze svého starého labelu a teď vydávám na Ping Pong Productions / Berlin. Poslední byl loňský singl "Snow in July" a letos koncem dubna vyjde nový singl "Cha Cha Maharadha":). A na přelomu léta a podzimu to vypadá konečně na nové album!

Mimo jiné taky produkuju pod pseudonymem MARU - převážně na malém berlínském labelu DDR. Tahle produkce je jak už asi tušíte zaměřená hlavně na breakbeat. 

Co vůbec tvoje spolupráce s Ladidou? Vídáte se ještě nebo není čas?
Ladidu znám vlastně od jejích začátků někdy na přelomu 1992/1993. Celkem často spolu hrajeme... je jedna z těch lidí v mém životě, kterých si nejvíc vážím a které mám doopravdy ráda. Je hodně citlivá a zároveň bravurní DJka a zároveň producentka. Umí navázat naprosto úžasný kontakt s davem během setu. Má dobrý cit na výběr desek a je hodně stylová. Je prostě fantastická!:)

Vůbec Česká republika může být ráda, že má tolik super kvalitních DJů, kteří ji reprezentují po celém světě. Máte můj respekt!

Co takhle Internet - Máš svou webovou stránku?:)  
No, je zrovna v rekonstrukci, ale jinak www.marusha.de.

Sleduješ českou taneční scénu a hudbu, která se tu  převážně hraje?
Kromě úspěchů techno music také vím, že je u vás velmi zdravá drum and bassová scéna...jedete pořád kupředu! Jinak jsem v poslední době slyšela třeba DJe Trávu a hodně se mi líbil jeho styl. Jinak bych si vaší scénu ráda prozkoumala do podrobna také během mojí návštěvy v rámci UNITY PARTY, jelikož bych v Praze chtěla zůstat o něco déle...

Mám několik kamarádu, kteří hrajou za hranicemi naší republiky a ti pravidelně prohlížejí České internetové weby , jako třeba techno.cz, rave.cz, clubber.cz a tam vyhledávají různé zajímavosti , které se u nás odehrály. Co ty a tví známí, také surfujete na netu?:)
No, co se týká regulérního surfování - tak to moc nepěstuju, ale hodně používám Internet k práci - emaily a tak. Je to super komunikační prostředek, který bude mít čím dál větší budoucnost!

To znamená, že na Internetu strávíš třeba kolik času?:)
Každý den ráno projedu e-maily, a tak 2-3x týdně projedu pár stránek kvůli mému techno magazínu RAVESATELLITE - který dělám už asi 13 let. A nejvíc miluju internetový slovníky, díky kterým si můžu cokoliv přeložit do mého rodného jazyka!:) 

Co doma třeba posloucháš? Přijde mi, že tě sis třeba Jungle a d'n'b hodně oblíbila!:)
Jo, to máš pravdu. Mám hodně ráda třeba Bad Copany, Krust, Hype, Zink, Andy C, Aphrodite atd. Dokonce sem s pár z nich hrála na jedný z největších d´n´b akci v Bremenu - DREAMLAND PARTY. Jinak všem doporučuji páteční párty v Londýnském Fabricu - kde jsou naprosto nejlepší d'n'b parties!:) 

A  tradičně poslední otázka, nějaký zážitek pro české pařiče, který jsi prožila?
Jóoo, tak to byl fakt zážitek! Jeden ruský clubber z Petersbourgu přišel po mém setu ke mně s párem snubních prstýnků a řekl mi, že si mě chce vzít za ženu!:) ...a vypadal hrozně dobře!:)

Díky moc za rozhovor a těšíme se na tebe v pátek na UNITY FEEL FREE!:)
Taky se moc těším! Ahoj