12.11.02
Hypnotix
... v rámci  KUMAH TOUR 2002
a v nové sestavě

29. 11. 2002
CO kryt pod KDK - Kopřivnice od 21.30h 
Vstupné: 120Kč předprodej, 150Kč na místě 

  O Hypnotix se mluví víc a víc. Že jsou jednou z našich nejlepších koncertních kapel, jednou z mála, která jezdí koncertovat po západní Evropě, že je jejich hudba stále tanečnější a skvělá. Zdá se, že právě v současné době probíhá období důležitých změn, které svědčí o dalším vývoji kapely. Hypnotix byli právě tou domácí kapelou, která na festivalu Jelení příkop přesvědčila četné publikum, že jejich hudba bude znít ještě v 21. století. Skupina hrající široce pojaté reggae a jeho dubové variace, vystupuje v poslední době bez bubeníka, ale zato se samplerem, jehož zvuk je přiblížil ještě více současné taneční hudbě. Přitom Hypnotix staví na propracovanosti a instrumentální zdatnosti hudebníků jako málokterá kapela a jejich hudba vás dokáže vtáhnout i svou meditativností a barevnými rytmickými plochami odvozenými z afrických rytmů. Mužem v čele je zpěvák a textař k Bangladéše Mohsin Mortaba, který se k Hypnotix připojil už před dvěmi  lety, a kterého doplnil bývalý člen skupin Skyline a United Headz Strictly Orange. Mohsin přesvědčivě zpívá původní melodie zatímco Strictly MC  deklamuje své texty, které vychází ze stylu MC . Často svým extatickým pojetím a tancem připomíná šamanská zaříkávání. Pilířem rytmiky je baskytarista Michal Ditrich, který hrával s Abraxasem, než se vydal cestou ještě rytmičtější muziky. Perkusionistka Milada Ditrichová ovládá celou škálu různých bicích nástrojů a dodává výslednému zvuku propracovanou rytmickou strukturu i melodické odstíny. Další melodie dodávají klávesy Přemysla Urbana a kytara Petra Pokorného, která je navíc použita dosti originálně a představuje most k anglo-americkým tradicím v hudbě Hypnotix. Petr se navíc po odchodu bubeníka ujal programování rytmů a použití sampleru. Moderně znějící beaty se snáší s muzikou Hypnotix velmi dobře, neboť většina současné taneční hudby stejně rozvíjí rytmické tradice pocházející z Afriky.
  Skupina se formovala v letech 87-88 na troskách původního Babaletu, po tragické smrti Aleše Drvoty, entuziastického propagátora jamajské i africké hudby u nás. Po příchodu Bouramy Badji natočila na začátku 90.tých let první LP Rastaman v Praze. Druhé CD nazvané New World Order vychází po dvou letech pilného koncertování. Třetí album Right Time z roku 95 znamenalo další posun zvukových možností Hypnotixu, závěrečný mix provedl Louis Beckett z londýnského On-U Sound Adriana Sherwooda, jinak též zvukař kapel African Head Charge a Asian Dub Foundation. Další CD Witness of our Time vyšlo /1999/ na německé značce African Dance Records, opět ve zvukové režii Louise Becketta. Albu předcházelo vydání EP Global Fusion Remixes na vinylu. V roce 2000 pak vystupují mimo jiné na jednom z nejprestižnějších festivalů ve světě v dánském Roskilde 
  Hypnotix jsou známí především jako skvělá koncertní kapela, což dokázali svými koncerty u nás i v cizině. Zúčastnili se četných world music, reggae i alternativních festivalů, kde vystupovali po boku největších hvězd tohoto žánru. V průběhu roku odehráli množství koncertů po celé Evropě, především v Německu a Holandsku.  Poté kapela natáči v roce 2001 Kumah, na které se nachází hitovka Waato Sitah a své první remixové CD Remax.  Během léta 2002 hojně vystupují i u nás na festivalech jako Creamfields, United Coloures of Ostrava, Music Beats for Local Nazi apod. 

Mohsin Mortaba - vocal 
Strictly Orange - vocal 
Milada Ditrichová - percussion, conga, bonga, tabla etc.
Michal Ditrich - bass
Přemysl Urban - keys and samples
Petr Pokorný - guitar, programming